PALYATİF BAKIM BİRİMİ
Kırıkhan Devlet Hastanesi olarak 8 Kasım 2016 tarihinden itibaren Palyatif Bakım Birimimizle hastalarımıza hizmet vermeye başladık. 26 yataklı birimimizde Sorumlu Hekim Uz.Dr. Müge KILIÇ koordinasyonunda 10 hemşire ve uzman kadrosuyla vatandaşlarımıza destek hizmeti verilmektedir.
PALYATİF BAKIM NEDİR?
Tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam süresini giderek arttırmaktadır.Buna parelel olarak yaşlı ve kronik (sürekli) hastalıkları olan nüfus da giderek artış göstermektedir.Bu artış ,beraberinde ihtiyacı yeni farkedilen ve son yıllarda oluşturulmaya başlanan palyatif (destek) bakım ünitelerinin doğmasına neden olmuştur.Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak bulunan bu birimler,ülkemizde de 2012-2013 yıllarından sonra oluşturulmaya başlanılmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü palyatif bakımı ‘Yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede;ağrının ve diğer problemlerin ,erken tanılama ve kusursuz değerlendirme ile fiziksel, psikososyal ve spiritüel gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşım ‘olarak tanımlanmaktadır.
Bu hizmetten amaçlanan, hastalıktan dolayı meydana gelen ve hastayı rahatsız eden sorunları hastanın ,hastalığı tolere edebileceği seviyeye indirebilmektir.Palyatif bakımda hasta ve ailesine olabilecek en iyi yaşam kalitesinin sağlanması hedeflenir.Bu anlamda hasta yakınlarına da eğitim verilmektedir.
Hastaların yaşadığı ağrı ,bulantı,kusma,yorgunluk,uyku problemi,nefes darlığı,ishal,kabızlık ve bilinç bulanıklığı gibi semptomlar onların yaşam kalitesini olumsuz etkiler.Palyatif bakım servisinin amacı bu şikayetlerin kontrol altına alınmasıdır.
İleri dönem alzheimer hastaları,ileri dönem kanser hastaları ,evde bakımında güçlük yaşanan her türlü nörolojik hasta ,ileri dönem kalp,akciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalar,beslenme güçlüğü olan hastalar ve sürekli yatmaya bağlı bası yarası olan hastalar palyatif bakım servisinden yararlanabilmektedir.
Palyatif bakımda bu hedeflere ulaşılmak için birçok uzman ve birimle (Anestezi,İç Hastalıkları,Genel Cerrahi,Göğüs Hastalıkları,Psikiyatri,Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,Sosyal Çalışmacı,Psikolog vb.)aktif olarak birlikte çalışılmaktadır.
PALYATİF BAKIM POLİTİKAMIZ
- Hastanemizde Palyatif Bakım politikasının temel amacı yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak orta ya çıkan semptomların ve yandaş sorunların erken ve kapsamlı bir biçimde tanımlanarak önlenmesi, azaltılması, fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerin karşılanmasına yönelik uygulamalarda bulunulmasıdır.
- Hastanemizde Palyatif bakım kliniğimize başvuran hasta ve hasta yakınlarına yatıştan taburculuğa ve evde bakıma kadar uzanan tüm süreçlerde danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Palyatif bakım kliniğimize genel hasta kabul ilkeleri;
· Yatağa bağımlı ve Küratif tedavisi olmayan,
· Fiziksel ve emosyonel semptomların kontrol edilmesinde güçlük yaşayan ve başkasının desteğine ihtiyacı olan hastalar, palyatif bakım sorumlu hekimi tarafından değerlendirilir ve hastanede yatırılarak bakım verilmesinin yararlı olacağına karar verilen hastaların yatışı yapılır.
- Kliniğimizde hasta ve hasta yakınlarına multidisipliner bakış açısıyla hizmet sunulmaktadır.
Hasta ve yakının bakım sürecinde destekleyici ilkeler;
· Terminal dönemdeki bakım ile ilgili bilgiler hasta ailesine açıklanır.
· Bakım komplikasyonların oluşmaması için hasta bakımı ile ilgilenen kişilere gerekli eğitimler verilir.
· Ailenin mümkün olduğu kadar hasta bakımına katılması sağlanır.
· Hastanın geçireceği evreler, psikolojisi ve sağlığı hasta yakınlarına açık üslupla anlatılarak, aile ve hastanın görüşü doğrultusunda bakım planı geliştirilir.
· Hasta ailesine bilgi verilirken tıbbi terimlerden uzak, açık ve anlaşılır bir dil kullanılır ve hastanın şikâyetlerinin giderildiği ve bakımının en iyi şekilde yapıldığı hakkında onlara güvence verilir.
· Hasta yakınlarına belli aralıklarla zaman ayrılarak, onların bakım konusunda motivasyonunu sağlanır ve gerekirse refakatçi değişimi tavsiye edilir.
Hastalık seyri boyunca Palyatif Bakım hizmetinin sürekliliğini destekleyici ilkeler;
· Hastada görülebilecek semptomların yönetilmesi sağlanır.
- Palyatif bakım evrelerinin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair bireyin ve ailesinin öğrenme sürecine katkıda bulunulur.
- Terminal dönem sürecinde olan hastaların yaşam kalitesinin arttırılmasına, ağrı ve diğer sağlık sorunlarının azaltılmasına yönelik uygulamalar yapılır.
- Kişisel, kültürel ve dinsel değerlere, inançlara ve alışkanlıklara duyarlı kalarak bakım verilmesi sağlanır.
- Bireyin mümkün olduğunca bağımsızlığını sürdürmesine imkân tanınır.
- Hastanın yaşam sonunu barışçıl, saygıdeğer ve itibarlı bir şekilde geçirmesi sağlanır.